Ideoita

Internet on täynnä valmiita ideoita, mutta haasteena on usein runsauden pula ja pohdinta, mistä mitäkin kannattaa lähteä etsimään. Tälle sivustolle on kerätty valmiiksi sivustoja, joita kannattaa hyödyntää kieltenopetuksessa. Osa sivuistoista on suunnattu erityisesti A1-kielen opetukseen luokilla 1-2 tai tiettyyn kieleen, mutta sivustojen ideoita kannattaa hyödyntää laajemmin ja kehittää edelleen. Pyörää ei siis todellakaan tarvitse keksiä uudelleen, sillä materiaalia opetukseen löytyy paljon.

Ennen kuin lähtee miettimään omia opetuskokonaisuuksia, kannattaa tutustua huolellisesti Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin ja Vuosiluokkien 1-2 A1-kielen opetussuunnitelman perusteisiin.

Opetushallituksen sivuilta löytyy paljon hyödyllistä tietoa mm. kieltenopetuksen kehittämisestä, kaksikielisestä opetuksesta ja A1-kielen opetuksesta luokilla 1-2.  Sivuilta löytyy tietoa OPH:n rahoittamista hankkeista sekä niissä tuotettua materiaalia.

Kieliverkosto
Sivuilta löytyy mielenkiintoisia artikkeleita ja materiaalia sekä ideoita kieltenopetuksen tueksi.

Tassu ja Tiu
Kieliverkoston sivuilla seikkailevat Tassu-koira ja Tiu-lintu, jotka haluavat osoittaa, miten monessa tilanteessa kielitaito on tarpeen. Sivuilta löytyy ilmaista ja helposti saavutettavaa tietoa, materiaalia, linkkejä ja vinkkejä kielten oppimisen, opiskelun ja opettamisen tueksi.

Eurooppalainen kielisalkku
Eurooppalainen kielisalkku (EKS) on oppilaan oma kuvaus hänen kielten opiskelunsa kehittymisestä useampien vuosien ajalta. Kielisalkun avulla oppija oppii myös itse kehittämään kielitaitojaan ja arvioimaan niitä kriteeripohjaisesti taitotasojen avulla. Opetushallitus on käynnistänyt Eurooppalaisen kielisalkun päivittämistyön keväällä 2020.

Muiden kielihankkeiden sivuja

Kieliä kehiin!
Tampereen kielirikasteisen hankkeen blogi

Aarrearkku – seikkailu seitsemällä kielellä
Tampereen kielihankkeessa tuotettu materiaalipankki vuosiluokkien 1-2 A1-kielten opetukseen.

Pirkanmaan Kikatus
Pirkanmaan kuntien yhteinen blogi, jossa materiaalia toiminnallisen kielenopetuksen tueksi ja VOPS:n toimeenpanoon.

Oriveden kielipolku
Oriveden kielihankkeen blogi, josta löytyy mm. vinkkejä ja materiaalia varhaiskasvatuksen kielisuihkutukseen, vuosiluokkien 1-2 A1-englannin opetukseen sekä kielirikasteiseen opetukseen.

Kieliä, kieliä – lisää kieliä!
Oulun kielihankkeen materiaalipankki kielten opetukseen esi- ja alkuopetuksessa.

Porin vinkkivihko
Kieltenopetuksen materiaalipankki ja vinkkivihko varhennettuun kieltenopetukseen.

Ilmaista opetusmateriaalia

Enkkua alkuopetukseen -sivustolta löytyy teemoittain runsaasti ideoita, vinkkejä ja linkkejä A1-englannin alkuopetukseen.

Tools for Educators -sivuston avulla valmistat valmiit pelilaudat sanoineen ja kuvineen, bingoruudukot, ristikot ja vaikka erilaisia kuutioita toiminnallisiin tehtäviin ja peleihin!

Papunetin kuvatyökalulla luot helposti ja nopeasti kuvakortteja eri tarkoituksiin. Työkaluohjelmalla voit myös kirjoittaa kuvatekstit haluamallasi kielellä.

Super simple – a Place to learn and play: Free pintable -kuvat ovat osin englanniksi, mutta sivuilla on myös paljon kuvia ilman tekstiä.

ESL-Kids

Hymiöitä

Twinkl (osa materiaaleista maksullisia).

Learn English

Umrissbilder: omista tai Clipart-kuvista värityskuvia.

Lauluja, leikkejä, liikettä, tanssia, draamaa

Super simple – a Place to learn and play

Super simple songs

ESL Plays teaching English games.

Drama games

TALK – Taidetta ja liikettä kieltenopetukseen -opetusvideoita

Pinksupakki: erilaisia tutustumis- ja vuorovaikutusleikkejä ja -harjoituksia.