Ideoita

Internet on täynnä valmiita ideoita, mutta haasteena on usein runsauden pula ja pohdinta, mistä mitäkin kannattaa lähteä etsimään. Tänne on kerätty valmiiksi sivustoja, joita kannattaa hyödyntää kieltenopetuksessa. Osa sivuistoista on suunnattu erityisesti A1-kielen opetukseen luokilla 1-2 tai tiettyyn kieleen, mutta sivustojen ideoita kannattaa hyödyntää laajemmin ja kehittää edelleen. Pyörää ei siis todellakaan tarvitse keksiä uudelleen, sillä materiaalia opetukseen löytyy paljon.

Ennen kuin lähtee miettimään omia opetuskokonaisuuksia, kannattaa tutustua huolellisesti Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin ja Vuosiluokkien 1-2 A1-kielen opetussuunnitelman perusteisiin.

Opetushallituksen  sivuilta löytyy paljon hyödyllistä tietoa mm. kieltenopetuksen kehittämisestä, kaksikielisestä opetuksesta ja A1-kielen opetuksesta luokilla 1-2
Sivuilta löytyy myös tietoa OPH:n rahoittamista hankkeista sekä niissä tuotettua materiaalia.

Kieliverkoston verkkosivuilta löytyy mielenkiintoisia artikkeleita, materiaalia ja ideoita kieltenopetuksen tueksi.

Kieliverkoston Tassu ja Tiu -sivulla seikkailevat Tassu-koira ja Tiu-lintu, jotka haluavat osoittaa, miten monessa tilanteessa kielitaito on tarpeen. Sivuilta löytyy ilmaista ja helposti saavutettavaa tietoa, materiaalia ja vinkkejä kielten oppimisen, opiskelun ja opettamisen tueksi. 

Eurooppalainen kielisalkku (EKS) on oppilaan oma kuvaus hänen kielten opiskelunsa kehittymisestä useampien vuosien ajalta. Kielisalkun avulla oppija oppii myös itse kehittämään kielitaitojaan ja arvioimaan niitä kriteeripohjaisesti taitotasojen avulla. Opetushallitus on käynnistänyt Eurooppalaisen kielisalkun päivittämistyön keväällä 2020.